Jom cuba buat Ikan Pekasam homemade! Menu ni sememangnya menjadi kegemaran ramai. Bila tiada selera, lauk pekasam ini biasanya mampu membuatkan kita. Bekasam merupakan salah satu produk fermentasi ikan tradisional yang banyak dikenal oleh masyarakat Sumatera Selatan. Ikan yang dapat diolah menjadi bekasam adalah.
Ikan pekasam, juga dikenali sebagai ikan yang ditapai atau pekasam ikan, adalah hidangan tradisional Melayu yang berasal dari wilayah Terengganu dan Kelantan di Malaysia.. Web cara buat ikan pekasam: Tapi paling dikenali di negeri perak. Web ikan yang enak bagi dijadikan pekasam lazimnya ikan sawah seperti ikan sepat, haruan, keli... Antara jenis ikan yang banyak dibuat ikan pekasam seperti Ikan Puyu, Ikan Sepat Padi, Ikan Tilapia, Ikan Terbul, Ikan Lampam Jawa, Ikan Sepat Siam, Ikan Ketutu, Ikan Kepar,. Goreng ikan pekasam hingga masak. Angkat dan ke tepikan. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa. Pekasam ialah makanan jeruk tradisional dan purba yang lebih dimakan di negeri-negeri Kedah, Perlis, Perak, dan juga di Kelantan. (Masyarakat Kadazandusun-Murut ada. Kepada korang yang suka makan ikan pekasam, perkongsian kali ni khas untuk penggemar ikan pekasam. Sebab saya nak kongsikan macam mana nak buat ikan pekasam. Many kampung folks catch freshwater fish as a cheap source of protein, and pekasam is a way of fermenting a glut of a catch. This recipe is perfect for those with a keen interest in fermentation.
Pekasam ialah makanan jeruk tradisional dan purba yang lebih dimakan di negeri-negeri Kedah, Perlis, Perak, dan juga di Kelantan. (Masyarakat Kadazandusun-Murut ada. Kepada korang yang suka makan ikan pekasam, perkongsian kali ni khas untuk penggemar ikan pekasam. Sebab saya nak kongsikan macam mana nak buat ikan pekasam. Many kampung folks catch freshwater fish as a cheap source of protein, and pekasam is a way of fermenting a glut of a catch. This recipe is perfect for those with a keen interest in fermentation.
Te Amo Del 1 Al 100 Para Copiar